[#Architecture]

Text description provided by the architects.

Awards2021 best architects award Ernas Haus offers comfortable co-living for students looking to live in a small space that is close by to the University of Applied Sciences, whilst getting to know the area and its people. Students can experience the Winder family’s lifestyle firsthand and also enjoy the high-quality produce from the Winderhof farm.

© Ludescher + Lutz Architekten

Location and surrounding area: Winderhof is located in the district of Oberdorf, which is arguably the oldest part of Dornbirn. Historically, settlers were attracted to the area by its flood protection and comparatively good foundation soil. The surrounding area is dominated by rural buildings and villas once belonging to textile industrialists, while many plots have been more intensely developed through the addition of small residential blocks in recent years.

© Ludescher + Lutz Architekten

The district has a large number – if not an excess – of public roads, some of which bear heavy traffic loads. Many people pass through the district on their way to the Bregenz Forest or Arlberg. The same can be said for Sebastianstraße, the road where our project is located.

© Ludescher + Lutz Architekten

The offer from the building owner’s perspective: Our excellent reputation and know-how as a producer of regional agricultural products should also be incorporated into our new source of income through renting out student apartments. As a host, we are guided by the values of the 2020 tourism strategy: hospitality, regionality and sustainability.

© Ludescher + Lutz Architekten

Ernas Haus is part of Winderhof and students should be able to sense that. We are offering a solid quality of living providing the most in convenience as well as contact with the family. What do the apartments have to offer students? Ernas Haus consists of 18 studios averaging 16 m2 in size.

© Ludescher + Lutz Architekten

All of them have a veranda facing south. Live alone but still among others: With other students as well as the Winder family, who run the Winderhof farm. Students, nomads in this life-phase, come to spend one semester in Dornbirn, and they can feel right at home at Winderhof. The 18 studios provide all they need, with an area for sleeping, kitchenette, bathroom, desk and an internet connection.

© Ludescher + Lutz Architekten

It’s a quiet space where they can work and relax. The studios are built sustainably and reflect Vorarlberg’s traditional architecture. Ernas Haus is part of the Winderhof ensemble which has gradually grown up around the original building. Students can enjoy a solid quality of living at a fair price. The ensemble as it is today: The original farmhouse, built in 1890, has been carefully renovated and a farm shop was added at street level.

A storehouse with a cellar (known as Beerenstadel) was built on a triangular-shaped land reserve in 2015. It’s an important hub for marketing the farm’s produce and an affirmation of our commitment to Oberdorf as a business location. For the third construction phase, Ernas Haus, the family acquired an old farmhouse on the opposite side of the road, demolished it except for the enormous living quarters, and built a timber extension to create a total of 18 living units.

Location concept: All three buildings have steep roofs with angled gables. The new gable silhouettes respond gracefully but abstractly to the existing building, refusing any fashionable or ideological associations. Located directly on the street, they form an ensemble together with the centuries-old farmhouse. When designing the outer shells, we wished to continue the familiar architectural tradition seen in a district that is undergoing a process of transformation.

The continuity of the family ownership and agricultural use in particular have reinforced this stance. Nevertheless, the transformation of familiar elements to accommodate contemporary tastes should be clearly recognisable on closer inspection. The facades are made of domestic silver fir. The Kaufmann carpentry firm paid special attention to quality and the wood grade.

The canopy roof follows the contours of the existing building but extends across the entire length of the building. Although this feature isn’t typical for the old houses in the area, it provides a very convenient covering for the entrance. The south-facing loggias are protected from the sun’s rays by a slatted screen.

The windows overlooking the west are original, and are darkened by sliding shutters. We are aided here by a traditional feature of the Dornbirn house: a roof attached to and protruding from the gabled side of the building. The interiors: The interior design is intended to be simple, modern and naturally artisanal.

With an emphasis on durability and low maintenance using materials that are free from harmful substances. All the furnishings in the 18 rooms, from the kitchenettes to the bed slats, were built by the building’s owners themselves from oiled birch plywood. The colour of the walls and floors is a reference to one of Austria’s best-known colours from the post-war era: RAL 6010, the grass green of the Steyr tractors that were ubiquitous on the fields between Dornbirn and Eisenstadt..

The post Ernas Haus | Micro-Living am Winderhof // Ludescher + Lutz Architekten appeared first on Journal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.